SOFFI

SOFFI is een product wat ontworpen is om studenten te helpen een stressvrij leven te leiden. Geen wierrook, wel een stijlvolle pasjeshouder.


Cliënt Verantwoordelijk voor
Afstudeerproject Research
Jaar van oplevering Concepting
2020 Muziekproductie
Webdesign
Interactief product
3D Model

Afstudeerproject
Dit is het project waar ik mee afgestudeerd ben. Het project is begonnen na een stressvolle periode wat de inspiratie was om een project over stress onder studenten te gaan doen. Door het onderzoek wat ik gedaan heb werd duidelijk dat muziek positieve invloed heeft op stressreacties. Muziek wordt namelijk op een unieke manier verwerkt door het brein en heeft direct invloed op o.a. hartslag, ademhaling en bloeddruk die de stressreactie beïnvloeden. Na een uitgebreide enquête werd duidelijk dat nadenken over problemen een grote veroorzaker van stress is. Dit nadenken komt doordat verschillende dagdelen of activiteiten in elkaar overlopen. Ontspannen is heel lastig wanneer je met je hoofd nog bij je werk zit.

Om stress te voorkomen heb ik SOFFI bedacht. Met SOFFI kun je kiezen uit 4 niveaus, namelijk: 1 Slaap, 2 Ontspanning, 3 Focus en 4 Fysieke Inspanning. Voor elk niveau speelt er een korte ademhalingsoefening af die ervoor zorgt dat je aandacht naar je ademhaling gaat. Dit is een soort neutrale mindset. Vervolgens speelt er muziek af die je in de juiste mindset krijgt zoals: opwekkende muziek waar je hart sneller van gaat kloppen bij niveau 4, Fysieke Inspanning. Na een bepaalde tijd van gebruik treed klassieke conditionering op. Door klassieke conditionering kunnen dezelfde reacties in het lichaam optreden als wanneer het dagdeel of de activiteit beoefend wordt. Dit betekend dat, in een stressvolle situatie, je rustig kan worden door enkel naar de juiste muziek te luisteren. Dat niet alleen want SOFFI helpt ook om de dagdelen en activiteiten van elkaar te scheiden mits het regelmatig gebruikt wordt.


Mocht je geïnteresseerd zijn in het hele project dan heb ik een link toegevoegd naar mijn exploratie.